StartBoräntor

BORÄNTOR

– jämför och hitta bankernas bolåneräntor

Här hittar du bankernas boräntor. Jämför listräntor och snitträntor på bolån och se aktuella bolåneräntor just nu.

Loading

Boräntor – Jämför och hitta bankernas aktuella bolåneräntor

Jämför boräntor och hitta bankernas aktuella bolåneräntor just nu

Om tjänsten – Så jämför du boräntor

Finansportalens räntetabell hjälper dig jämföra och få en bra översikt över aktuella boräntor från banker och bolåneinstitut i Sverige. Hitta ett bra bolån och skaffa en låg bolåneränta oavsett om det är en rörlig eller fast ränta du är ute efter.

Så hittar du i tabellen:

  1. Välj om du vill sortera listan utifrån snitträntor eller listräntor
  2. Valet du gör påverkar vilken räntesats som visas när du sorterar bindningstidernas kolumner
  3. För att se räntesatser för bindningstider på 3-5 år respektive 7-10 år trycker du på de ljusblåa fälten

Skillnaden mellan listräntor och snitträntor

I tabellen ovan kan du välja att sortera listan utifrån lägst listränta respektive snittränta. Här under får du en förklaring över vad de olika boräntorna innebär.

Listräntor

Den ränta som banken själva marknadsför som en form av utgångspris. Listräntan är nästan alltid förhandlingsbar.

Snitträntor

Eftersom de flesta listräntorna är förhandlingsbara betyder det att en banks räntor varierar från kund till kund. Snitträntan är ett genomsnitt av vad en banks kunder har betalat för ränta under en viss månad och bindningstid.

Bra saker att tänka på när du jämför bolåneräntor

  • Listräntorna uppdateras varje dag och är den aktuella räntan just nu som banken erbjuder före eventuell individuell förhandling
  • Snitträntan offentliggör bankerna i början av varje månad och gäller föregående månads snitt
  • Alla banker och bolåneinstitut erbjuder inte lån för samtliga bindningstider. Detta markeras med ett streck (-) i listan
  • Hos de flesta långivare är räntorna förhandlingsbara – pruta alltid på boräntan innan du tecknar ett lån

Vad är boränta?

Boränta är den ränta som en bank eller ett bolåneinstitut tar för att låna ut pengar till dig. Räntan uttrycks i procent och kan vara fast eller rörlig. Boräntan är alltså det pris du får betala för de pengar du lånar av banken när du köper till exempel en bostadsrätt eller ett hus.

Bottenlån och topplån

En del banker kan vilja dela upp ditt lån i ett bottenlån respektive topplån. En sådan uppdelning kan påverka amorteringar samt räntor. Eftersom denna uppdelning är individuell går det inte att presentera dessa räntor i jämförelsen ovan. Generellt kan man säga att ju högre andel belåning av bostaden desto större del topplån. Försök alltid att pruta och förhandla bort topplånet om möjligt då räntan är högre än på bottenlånet.

Bostadsräntor och villaräntor – samma ränta

Om du haft bolån länge kommer du kanske ihåg att räntorna förr var olika beroende på om du hade en bostadsrätt (bostadsränta) eller en villa (villaränta). Numer gör man ingen skillnad på om din bostad är en lägenhet, ett radhus eller ett fristående hus. Räntorna som anges är desamma oavsett vilken typ av bostad du vill belåna.

Rörlig eller bunden boränta?

När du tar ett nytt bolån eller förhandlar om ett gammalt lån kan du välja att låta räntan vara rörlig eller bunden.

Rörlig ränta

När man pratar om rörlig boränta menar man i praktiken ett bundet lån på tre månader. Eftersom bindningstiden är så kort så refererar man till den som rörlig även om den alltså är låst på tre månaders tid. När de tre månaderna gått binds räntan om på en ny tremånadersperiod och räntan kan alltså på kort sikt variera både uppåt och nedåt.

Bunden ränta

En bunden boränta binds under en längre period. Allt från 1 år till 10 år. Under bindningstiden är räntan fast dvs den ändras inte under tiden.

Ska man då ha rörlig eller bunden ränta? Ja den frågan ställer sig alla som har bolån då och då. Faktum är att det inte finns något rakt svar på det. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar.

Kontantinsats – bolånetak

Idag är det krav på att du som bolånetagare själv lägger in minst 15 procent av priset på bostaden om du tar ett bolån. Kontantinsatsen kan komma från ett sparande eller någon annanstans ifrån men banken kan alltså som mest låna ut 85 procent av värdet på en bostad.

Ränteavdrag

30 procent av den ränta du betalar upp till 100 000 kronor per år får dras av på skatten i deklarationen. Överskjutande belopp får dras av med 21 procent. Man kan alltså säga att du i praktiken bara behöver betala 70 procent av räntekostnaderna.

Amorteringskrav

Krav på amortering skiljer sig åt mellan bankerna och beror dels på storleken på ditt bolån och dels hur din ekonomi i övrigt ser ut.

År 2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige som innebär att alla nya bolån måste amorteras ned till minst 50 procent av bostadens värde.

Som lägst måste 2 procent av lånet amorteras varje år tills belåningsgraden når 70 procent. Därefter ska lånet amorteras med minst 1 procent varje år tills belåningsgraden når 50 procent. Därefter ställs inga krav på amortering.

Skuldkvotstak

1 mars 2018 tillkom en ytterligare regel om skuldkvotstak. Denna regel gäller alla nya lån där det totala lånebeloppet överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst (årsinkomst före skatt).

Förutom amorteringsplanen ovan ska lånet amorteras med ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet per år.

Så förhandlar du till dig en bra bolåneränta

Tabellen ovan är ett kraftfullt verktyg när du ska förhandla och försöka få så bra rabatt på din bolåneränta som möjligt. Den avslöjar vilket listpris som respektive bank erbjuder men samtidigt vilka bolåneräntor andra kunder har fått i samma bank. Har du redan ett bolån kan du se hur din ränta står sig mot genomsnittet. Sträva efter att försöka pruta dig till en så bra boränta som möjligt.

Vad som är en bra och billig boränta kan vara svårt att veta förstås men genom att använda tabellen ovan kan du lätt jämföra och se vad som är en bra ränta just nu på marknaden.

Historik över bolåneräntor

För en del banker och bolåneinstitut i jämförelsen kan du trycka på namnet eller knappen för att få fram historik över boräntor bakåt i tiden. Ett bra sätt om du vill se hur en bank agerat tidigare vid olika ränteändringar av Riksbanken med mera. Följ bolånens ränteutveckling via diagram och grafer. Helt kostnadsfritt!

Prognos över bolåneräntor

Boräntorna påverkas av en mängd olika faktorer såsom Riksbankens reporänta, den allmänna ränteutvecklingen samt konkurrensen på marknaden. Det innebär att det är svårt att göra en exakt ränteprognos om framtiden.

Med jämna mellanrum publicerar bankerna sin egna prognos över hur de tror att bolåneräntorna kommer utvecklas framöver men kom ihåg att själv välja ett bolån med den fasta och/eller rörliga ränta som du är bekväm med och som passar din ekonomi. Då behöver du inte fundera lika mycket på hur räntorna kommer gå i framtiden.

Läs gärna våra artiklar med råd och tips om hur du skaffar ett bra bolån och ta hjälp av jämförelsen ovan när du vill hitta en bra ränta!

Bolagen i jämförelsen – Hitta en bra bolåneränta

I tabellen hittar du följande banker, bolåneinstitut och förmedlare:

Danske Bank, Handelsbanken, Hypoteket, ICA Banken, Ikano Bank, Landshypotek Bank, Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, SEB, Skandia, Stabelo, Swedbank.

Bolåneräntor – Aktuella räntor på bolån just nu

Bolag 3 mån 1 år 2 år
Stabelo 3,29 % 3,26 % 3,04 %
Landshypotek Bank 3,80 % 3,59 % 3,45 %
SBAB 3,82 % 3,57 % 3,41 %
Hypoteket 3,97 % 3,79 % 3,61 %
Ikano Bank 4,18 % 3,45 % 3,41 %
ICA Banken 4,23 % 3,75 % 3,69 %
Skandia 4,32 % 3,98 % 3,87 %
Danske Bank 4,64 % 3,59 % 3,46 %
Swedbank 4,74 % 3,74 % 3,49 %
Nordea 4,74 % 3,98 % 3,63 %
SEB 4,74 % 3,74 % 3,54 %
Länsförsäkringar 4,74 % 3,74 % 3,49 %
Handelsbanken 4,79 % 3,89 % 3,49 %

Tabellen visar de senast aktuella snitträntorna på bolån (oktober 2024).

Tryck här för att komma till hela listan

FAQ - Vanliga frågor och svar

Vilken bank har den bästa bolåneräntan?

Vilken bank som har den bästa bolåneräntan varierar från tid till annan. Oftast är det en mindre nischbank som brukar hamna i topp. Genom att göra en jämförelse på Finansportalen kan du se vilka banker som erbjuder bra räntor just nu.

Hur hittar man det bästa bolånet?

Börja med att jämföra bankernas räntor. Kontakta därefter 3-5 olika banker och hör vad de kan erbjuda dig. Spela ut dom olika bankerna mot varandra och välj den bank som ger dig bäst ränta och villkor.

Vilka aktörer är med i jämförelsen?

Alla banker, bolåneinstitut och förmedlare som har tillstånd av den svenska Finansinspektionen (FI) kan vara med i jämförelsen.

Vad är skillnaden mellan listränta och snittränta?

Listränta är den ränta som banken själva marknadsför som utgångspris. Listräntan är nästan alltid förhandlingsbar. Eftersom de flesta listräntorna är förhandlingsbara betyder det att en banks räntor varierar från kund till kund. Snitträntan är ett genomsnitt av vad en banks kunder har betalat för ränta under en viss månad och bindningstid.

Ska man ha rörlig eller bunden boränta?

Tror du att boräntorna kommer sjunka framöver är rörlig ränta bra. Tvärtom är en bunden ränta bättre om räntorna kommer stiga framöver. Eftersom ingen med säkerhet vet hur räntorna kommer röra sig i framtiden är det viktigt att du själv bestämmer vad du värderar högst.

En rörlig boränta har varit billigast historiskt sett men innebär också att dina räntekostnader kan variera snabbt. Med en bunden ränta vet du hur mycket du kommer betala varje månad. Dock har det varit dyrare historiskt sett jämfört med att ha rörlig ränta.

Hur kommer räntan röra sig framöver?

Tyvärr kan ingen med säkerhet säga vad som kommer hända med bolåneräntorna framöver. Konjunktur, inflation och händelser i världen påverkar räntemarknaden och i sin tur din bolåneränta.

Många bedömare tror att vi kan ha nått den lägsta punkten nu och att räntorna ska stiga framöver men ingen vet naturligtvis med säkerhet.

Vad innebär amorteringskravet på bolån?

År 2016 infördes ett amorteringskrav på bolån i Sverige.

Kravet innebär att alla nya bolån måste amorteras ned till minst 50 procent av bostadens värde. Som minst måste 2 procent av lånet amorteras varje år tills belåningsgraden når 70 procent. Därefter ska lånet amorteras med minst 1 procent varje år tills belåningsgraden når 50 procent. Därefter ställs inga krav på amortering.

1 mars 2018 tillkom en ytterligare regel om skuldkvotstak. Regeln gäller alla nya lån där det totala lånebeloppet överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst (årsinkomst före skatt). Förutom amorteringsplanen ovan ska lånet amorteras med ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet per år.

Jämför och hitta en bra boränta nu

Tryck på knappen för att börja din jämförelse.

Starta jämförelsen